• خانه
  • انرژی
  • گارتنر: نیمی از مراکزداده هوش مصنوعی احتمالاً تا سال ۲۰۲۷ برق کافی نداشته باشند
برق

گارتنر: نیمی از مراکزداده هوش مصنوعی احتمالاً تا سال ۲۰۲۷ برق کافی نداشته باشند

در گزارش‌های جدیدی گفته شده که نیاز هوش مصنوعی به برق طی چند سال آینده احتمالاً افزایش پیدا خواهد کرد و این امر به‌طور بالقوه منجر به کمبود برق برای مراکز داده خواهد شد. به‌طور خلاصه این گزارش‌ها می‌گویند که تقاضای برق مراکز داده هوش مصنوعی طی دو سال آینده می‌تواند ۱۶۰ درصد افزایش پیدا کند و ۴۰ درصد مراکز فعلی تا سال ۲۰۲۷ نمی‌توانند به عملیات خود ادامه دهند.

// Wait for the DOM content to be fully loaded
document.addEventListener(“DOMContentLoaded”, function() {
var targetElement = document.getElementById(“digiad-9f021ca8ceb210361b673c009a749407”);
var observer = new MutationObserver(function(mutationsList) {

// Check each mutation in the list
for(var mutation of mutationsList) {
if (mutation.type === ‘childList’) {
if (mutation.addedNodes.length > 0) {
targetElement.style.minHeight = “152px”;
}
}
}
});
var config = { childList: true };
observer.observe(targetElement, config);
});

طبق این گزارش جدید که توسط موسسه گارتنر منتشر شده است، سرورهای جدید در سال گذشته به ۱۹۵ تراوات ساعت برق نیاز داشتند که با میزان برق موردنیاز ۱۸ میلیون خانوار (در طول سال) برابری می‌کند. اما کارشناسان این موسسه می‌گویند که تا سال ۲۰۲۷، سرورهای جدید احتمالاً ۵۰۰ تراوات ساعت یا برق مورد نیاز ۴۶ میلیون خانوار را مصرف خواهند کرد.

محدودشدن بالقوه رشد هوش مصنوعی به‌خاطر کمبود برق

تولید انرژی برق

«باب جانسون»، تحلیلگر معاون گارتنر می‌گوید:

«رشد انفجاری مراکز داده جدید برای پیاده‌سازی مدل‌های هوش مصنوعی، تقاضای سیری‌ناپذیری برای برق ایجاد می‌کند که از توانایی ارائه‌دهندگان خدمات برق برای افزایش سریع ظرفیت خود فراتر می‌رود. همچنین این تهدید می‌تواند در دسترس بودن انرژی را مختل کند و منجر به کمبود شود که رشد مراکز داده جدید و دیگر کاربردهای هوش مصنوعی را از سال ۲۰۲۶ محدود خواهد کرد.»

کارشناسان همچنین هشدار داده‌اند که بدون وجود منابع انرژی بدون کربن اضافی، آلودگی ناشی از آموزش مدل‌های هوش مصنوعی و استفاده از آن‌ها می‌تواند سر به فلک بکشد.

علاوه بر گارتنر، موسسات دیگری نیز تاکنون در مورد محدودیت منابع انرژی هشدار داده‌اند. IDC نیز ماه سپتامبر همین سال در گزارشی گفته بود که انتظار می‌رود تقاضا برای مراکز داده به‌طور قابل‌توجهی افزایش پیدا کند و آن‌ها به کانون اصلی رشد و سرمایه‌گذاری تبدیل شوند. اما هزینه آن‌ها به‌خاطر افزایش قیمت برق و افزایش مصرف دیتاسنتر به‌ میزان قابل‌توجهی در حال افزایش است.

طی چند وقت گذشته نیز گزارش‌هایی درباره سرمایه‌گذاری شرکت‌های هوش مصنوعی روی استارتاپ‌های حوزه انرژی هسته‌ای منتشر شده است. ماه قبل گفته شده بود که گوگل به‌منظور تأمین برق مراکز داده و هوش مصنوعی خود با استارتاپ کایروس پاور (Kairos Power) برای ساخت ۷ رآکتور هسته‌ای کوچک در ایالات متحده قرارداد بسته است.