تخممرغ محصولی حیوانی است با کلسترول بالا که میلیاردها نفر در دنیا آن را میخورند و شاید آنقدرها که تصور میشود، مضر نباشد. پژوهشی جدید نشان میدهد مصرف ۲ تخممرغ در هفته ممکن است سطح کلسترول خون و نرخ زوال مغز را کاهش دهد.
// Wait for the DOM content to be fully loaded
document.addEventListener(“DOMContentLoaded”, function() {
var targetElement = document.getElementById(“digiad-9f021ca8ceb210361b673c009a749407”);
var observer = new MutationObserver(function(mutationsList) {
// Check each mutation in the list
for(var mutation of mutationsList) {
if (mutation.type === ‘childList’) {
if (mutation.addedNodes.length > 0) {
targetElement.style.minHeight = “152px”;
}
}
}
});
var config = { childList: true };
observer.observe(targetElement, config);
});
پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا سندیگو در پژوهش جدید خود، اثر مصرف تخممرغ را در ۸۹۰ مرد و زن بررسی کردهاند. تحلیل آنها براساس دادههای پروژه سلامت پیری است که از ۱۹۸۸ آغاز شده بود. در این مطالعه، ۴ سال، ۳ جنبه عملکردهای شناختی افراد میانسال و پیر بررسی شد.
بین ۵۳۱ زنی که در این پژوهش شرکت کردند، آنهایی که تخممرغهای بیشتری میخوردند، زوال کمتری در حافظههای کوتاهمدت و بلندمدت خود داشتند. چنین ارتباطی در مردانی که تخممرغهای بیشتر میخوردند، یافت نشد. گروه دیگری در همان پایگاه داده دههای متفاوت را بررسی کردند. مردانی که تخممرغ بیشتری میخوردند، نتایج بهتری در آزمونهای شناختی به دست آوردند اما در زنان آن گروه چنین اثری مشاهده نشد.
این نتایج نشان میدهد عوامل دیگری نیز دخیل هستند که باید با پژوهشهای بیشتر مشخص شوند. درهرصورت، پژوهشگران میگویند تخممرغ ضرری ندارد و حتی شاید برای حفظ عملکردهای شناختی در بلندمدت مفید باشد.
نقش تخممرغ در حفظ سلامت مغز و کاهش کلسترول خون
تقریباً نیمقرن است که متخصصان به مردم توصیه میکنند از محصولات حیوانی با کلسترول بالا، مانند تخممرغ، کره یا خامه، پرهیز کنند؛ زیرا تصور میشود این غذاها سطح کلسترول خون را افزایش میدهند و ریسک بیماریهای قلبی-عروقی را بالا میبرند.
شاید این توصیه برای افراد دارای شرایط سلامتی خاص، مانند دیابت، درست باشد اما شواهد تازهتر نشان میدهند چربیهای اشباع شامل قند و سدیم هستند که در رگها پلاک به وجود میآوردند، نه کلسترول داخل غذا.
مشکل این است که بسیاری از غذاهای غنی از کلسترول مقادیر زیادی چربی اشباع دارند. ماهی و صدف، بسته به اینکه چگونه پخته شوند، استثنا هستند. در واقع تخممرغ ماده غذایی کمچربی و با پروتئین و مواد مغذی بالاست که شاید کلسترول بدن را کاهش دهد و از این طریق به حفظ سلامت مغز کمک کند.
احتمالاً به همین دلیل است که خوردن تخممرغ با کسب نمرههای بهتر در آزمونهای شناختی ارتباط دارد. پژوهشگران اشاره کردهاند تخممرغ سرشار از پروتئین، آمینواسیدها و کلسترول است و اینها احتمالاً از ساختار و عملکرد عصبها در مغز محافظت میکنند.
تخممرغ همچنین حاوی «کاروتنوئید» (Carotenoid) است که با عملکرد شناختی بهتر رابطه دارد. «کولین» (Choline) یکی از مواد پیشساز انتقالدهنده عصبی حیاتی است که به میزان فراوان در تخممرغ پیدا میشود. پژوهشها نشان دادهاند افرادی که کولین زیادی مصرف میکنند یا غلظت پلاسمای کولین در آنها بالاتر است، نمرات بهتری در آزمونهای شناختی میگیرند.
پژوهشگران میگویند همچنان باید پژوهشهای بیشتری انجام داد تا بتوان به پرسشها درباره تغذیه از تخممرغ پاسخ داد. این یافتهها نشان میدهند غذایی ممکن است غنی از کلسترول باشد اما برای بدن و مغز نیز فایده داشته باشد.
پژوهشگران نتایج مطالعه خود را در ژورنال Nutrients منتشر کردهاند.